воскресенье, 8 ноября 2015 г.

Біологічна роль води та її розподіл в організмі людини.

     Водно-сольовий баланс в організмі людини підтримується надходженням води та мінеральних речовин і виділенням їх із сечею, калом, потом. За добу з сечею виділяється 1,2—1,5 л води і 12—25 мг розчинених у ній мінеральних речовин. Біологічна роль мінеральних речовин в організмі різноманітна — вони беруть участь у пластичних процесах, в утворенні буферних систем, у водносольовому обміні, запобігають виникненню деяких ендемічних захворювань тощо.

      Тіло людини приблизно на 60 % складається з води, у тому числі мозок — на 75 %, м’язи — на 75, кров — на 92 % . Вода є невід’ємним складником для нор­мального функціонування організму. Вона заповнює тканини й клітини, бере участь у біохімічних реакціях, забезпечує транспорт більшості поживних речо­вин, продуктів розпаду, а також виводить із організму надлишок теплоти. Вся вода в організмі оновлюється приблизно впродовж місяця, а внутрішньоклітин­на — за тиждень. Загальний уміст води в організмі та її розподіл за секторами й тканинами організму з віком змінюються. Чим молодша людина, тим більший в організмі відносний уміст води. У новонароджених він становить 80 % маси тіла, у дітей віком один рік — 66 %, у дорослої людини — 60 %. Водний баланс в організмі підтримується завдяки однаковим об’ємам втрати води та її надхо­дження в організм. Добова потреба у воді коливається в межах 21—43 мл/кг (у середньому 2400 мл) і задовольняється рідиною, що надходить під час пиття (-1200 мл), зїжею(~ 900 мл)іводою, що утворюється в організмі під час обмінних процесів (ендогенної води ~ 300 мл). Така сама кількість води виводиться з сечею (- 1400 мл), калом (- 100 мл), під час випаровування з поверхні шкіри та дихаль­них шляхів (- 900 мл). У новонароджених і немовлят обмін води нестійкий. Це пов’язано з незрілістю систем, які регулюють водно-сольовий баланс, особливо нирок. У зв’язку з цим формуються передумови для надмірних втрат води, а разом із нею — і мінеральних солей. Особливо небезпечними є перегрівання малюка в результаті закутування, неправильне надмірне харчування, захворю­вання, що супроводжуються високою температурою тіла, пронос, блювання тощо.

Вода в організмі людини


Вода - універсальний розчинник хімічних речовин, і це є основною роллю рідини в життя всіх живих організмів.
Кров, лімфа, міжклітинна, внутрішньоклітинна рідина, сльоза, слина, піт, шлунковий сік, сік підшлункової залози, жовч, сеча, кишкові виділення і виділення з статевих або дихальних шляхів - це все вода з розчиненими в ній речовинами.
 
Чим більше концентрація води в будь-якої біологічної рідини, тим вище швидкість взаємодій молекул: швидше доставляються поживні речовини клітин, швидше поповнюються енергетичні запаси, швидше виводяться побічні продукти біохімічних реакцій, швидше проходять процеси оновлення та відновлення.
 
C допомогою води легше йде проникнення клітин імунної системи в найдальші «куточки» організму. Зменшення кількості води у будь-якої біологічної рідини приводить до її згущення і порушення метаболізму.